Tips en tricks voor een goede lever detox

Tips en tricks voor een goede lever detox

De stille sluipmoordenaar: non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD)

Onze lever, een essentieel orgaan voor onze algemene gezondheid, verdient meer aandacht dan we doorgaans geven. Hoewel alcohol vaak wordt gezien als de boosdoener voor levergerelateerde gezondheidsproblemen, is er nog een stille sluipmoordenaar: non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), oftewel leververvetting zonder dat alcohol de hoofdoorzaak is. Deze aandoening kan dus ook mensen treffen die weinig tot geen alcohol drinken, maar toch lijden onder de negatieve effecten van een ophoping van vet in de lever. Een belangrijke factor hierbij is fructose, een suiker dat veel wordt gebruikt in bewerkte voeding en kan leiden tot overmatige vetophoping in de levercellen. Daarnaast is de inname van medicatie, vervuiling, maar ook stress ... mede de oorzaak van een belaste lever.

Fructose: de boosdoener van allerlei kwaaltjes 

Een teveel aan fructose kan voor een negatieve impact zorgen op je bloedsuikerspiegel. Het kan aan de basis liggen van allerlei kwaaltjes zoals gewichtstoename, hormonale disbalans, vermoeidheid,  … Een evenwichtige bloedsuikerspiegel is cruciaal voor een optimaal metabolisme.

Om deze balans te behouden, is het raadzaam om te kiezen voor gezonde voeding, gericht op veel groenten, voldoende eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast kunnen regelmatige lichaamsbeweging en het behouden van een gezond gewicht ook bijdragen aan het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel.

De lever speelt een essentiële rol in het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel. Het reguleert de hoeveelheid glucose (suiker) in de bloedbaan door overtollige glucose op te slaan als glycogeen en het vrij te geven wanneer dat nodig is. Bovendien is de lever verantwoordelijk voor het omzetten van bepaalde voedingsstoffen in glucose via een proces dat gluconeogenese wordt genoemd. Het is daarom van groot belang om de lever zo zuiver mogelijk te houden. Zo worden veelvoorkomende klachten zoals energieverlies, hormonale disbalans, gewichtsschommelingen en huidonzuiverheden vermeden. 

"Een vervette lever is de ziekte van de toekomst"

Voedingswetenschappers en CEO van Insentials Supplements Amandine De Paepe

De lever ontgiften werkt in 3 fases 

Het ontgiften van de lever is een essentieel aspect van preventieve gezondheidszorg, gezien het vaak de 'oorzaak' van kwaaltjes kan aanpakken. In het lichaam verloopt dit proces in 3 fases:   

1. Hydrolysatiefase 

Hier wordt de zuurstofgroep gebonden aan de afvalstoffen. Dit proces vereist de actieve betrokkenheid van CYP450-enzymen. Deze zijn ook verantwoordelijk voor het aanpakken van de vrije radicalen die tijdens deze fase ontstaan.

2. Conjugatiefase

In deze fase worden afvalstoffen oplosbaar gemaakt, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden uitgescheiden via de gal, darmen en urine. 

3. Ontgiften van vrije radicalen 

De derde en laatste fase is het ontgiften van vrije radicalen. Tijdens deze fase bieden antioxidanten de broodnodige bescherming tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.

Fase 2 & 3 pak je best aan met het antioxidant glutathion voor effectief resultaat. Het speelt een centrale rol in de bescherming van de lever en het handhaven van de goede gezondheid van de lever.

Alles start met gezonde voeding. Onze tips 

Begin elke maaltijd met groenten  

Vul je bord voor 50% met  groenten. Eet niet tot je voldaan bent. Het toevoegen van groenten aan het begin van elke maaltijd is een makkelijke toe te passen tip. Groenten bieden vezels, vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor een gebalanceerd eetpatroon. 

Vermijd bewerkt en rood vlees 

Beperk de consumptie van bewerkt en rood vlees. Kies in plaats daarvan voor mager vlees, gevogelte, vis of plantaardige eiwitbronnen.   

Houd fruitinname beperkt tot 2-3 stuks per dag

Hoewel fruit gezond is, bevat het natuurlijke suikers. Beperk je fruitconsumptie tot maximaal 2-3 stuks per dag om de totale suikerinname in balans te houden.  

Eet tot 4 zacht gekookte eieren per week 

Eieren zijn een voedzame bron van eiwitten, kies voor vloeibaar eigeel. Dit bevat meer choline, een boost voor je lever.  

Gebruik plantaardige vetten met mate 

Kies voor gezonde plantaardige vetten, zoals olijfolie of avocado-olie, maar houd de porties in de gaten. Beperk het gebruik tot maximaal 2 eetlepels per maaltijd om een gezond evenwicht te behouden. 

Beperk melkproducten en kazen

Hoewel zuivelproducten belangrijke calciumbronnen zijn, beperk je best hun inname en kies je beter voor magere opties. Overweeg ook alternatieven zoals amandel- of kokosmelk. Kies af en toe voor plantaardige dagen. Varieer je voeding door af en toe een dag te kiezen waarop je volledig plantaardige maaltijden consumeert. Dit bevordert een diversiteit aan voedingsstoffen en is gunstig voor zowel de gezondheid, je darmmicrobioom als het milieu. 

Drink voldoende water

Hydratatie is essentieel voor een goede gezondheid. Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende water drinkt. Een algemene richtlijn is ongeveer 8 glazen water per dag, maar individuele behoeften kunnen variëren. Luister naar je lichaam en pas je waterinname aan. Je drinkt best in bulk water, dus grote slokken en niet de hele dag door kleine slokjes. 

Stop the spike, start science

Heb je altijd suikerpieken bij een vervette lever? 

Je zou kunnen denken dat een vervette lever altijd resulteert in suikerpieken, maar dat is niet helemaal waar. Bij een belaste lever zien we eigenlijk twee grote problemen: geen pieken en continue pieken

Een reactie van het lichaam in de vorm van een piek na het eten van een maaltijd is normaal. Maar gedurende de dag proberen we het aantal pieken zoveel mogelijk te stabiliseren door gezonde voeding en de juiste voedingscombinaties. 

Een belangrijke, maar vaak over het hoofd geziene parameter, is de tijd in de risicozone. Voortdurende pieken, veroorzaakt door een belaste lever, verhogen deze tijd in de risicozone. Dit is iets wat we juist willen verminderen bij gezonde mensen. 

Een juiste diagnose is dan ook essentieel. Als je alleen naar de schommelingen kijkt zonder ze te koppelen aan de gezondheid van je lever, kan dat invloed hebben op je metabolisme. Een vervette lever toont eerder hypoglycemische reacties in de nacht. Het gaat dus niet alleen over de suikerpieken, maar ook over de variabiliteit en de tijd in de risicozone. 

"Het gaat dus niet alleen over de suikerpieken, maar ook over de variabiliteit en de tijd in de risicozone."

Voedingswetenschapper en CEO Amandine De Paepe

Pak de oorzaak aan

Bij Insentials kijken we naar de oorzaak van het probleem. We begrijpen dat het niet alleen gaat om het behandelen van symptomen, maar om het aanpakken van de onderliggende oorzaken voor een echt duurzame oplossing. 

Wil je meer weten over hoe we kunnen helpen bij het verbeteren van je levergezondheid en het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies op maat. Jouw gezondheid is onze prioriteit.